![](/media/lib/290/n-450px-naturkundemuseum_brachiosaurus_brancai-9c76f338210e8b5cb6d4ab113ab59a8a.jpg)
Wyhodowali posiłek zauropoda i stwierdzili, że miał większą wartość odżywczą, niż sądzono
16 lipca 2018, 14:55Naukowcy zmierzyli wartość odżywczą diety roślinożernych dinozaurów, hodując ich pokarm w warunkach atmosferycznych zbliżonych do tych sprzed 150 mln lat.
![](/media/lib/345/n-krakersy-50bd0cabf9b91debaf830b1014fbe240.jpg)
E319 może zmniejszać skuteczność szczepionki na grypę
8 kwietnia 2019, 11:36Tert-butylohydrochinon (TBHQ), konserwant oznaczany symbolem E319, który jest stosowany m.in. przez przemysły spożywczy i kosmetyczny, zmienia reakcję układu odpornościowego i może w ten sposób zmniejszać skuteczność szczepionek przeciw grypie.
![](/media/lib/283/n-orzech-wloski-669942f39f32d09e20394b072f2a53a3.jpg)
Orzechy włoskie "dokarmiają" korzystne bakterie, co może wyjaśniać prosercowe właściwości tego składnika diety
20 stycznia 2020, 13:58Orzechy włoskie są smaczną przekąską czy dodatkiem do sałatki. Okazuje się, że to nie tylko przyjemność dla naszych kubków smakowych. Naukowcy odkryli bowiem, że orzechy włoskie mogą korzystnie wpływać na dobre bakterie z naszego przewodu pokarmowego, a stąd z kolei mogą się brać prosercowe oddziaływania tego składnika diety.
![](/media/lib/294/n-krowy-ecaa91bae5e2f0a899510a571964d2b0.jpeg)
Chińczycy jedzą więcej mięsa, a zanieczyszczone powietrze zabija dodatkowych 75 000 osób rocznie
17 grudnia 2021, 13:15Zmiana zwyczajów kulinarnych wśród Chińczyków i spożywanie większej ilości mięsa przyczynia się do 75 000 przedwczesnych zgonów z powodu zanieczyszczenia powietrza w Państwie Środka. Badania naukowców z University of Exeter są pierwszymi, w ramach których przeanalizowano, jak zmiany diety w Chinach w latach 1980–2010 wpłynęły na zwiększenie emisji amoniaku oraz jaki miało to wpływ na ludzkie zdrowie.
![](/media/lib/567/n-cancer-immune-cells_2-9925df28d333be627385a6ccbc5685f2.jpg)
Metabolit diety ketogenicznej może wspomagać przeciwnowotworową terapię CAR T
10 grudnia 2024, 12:11Wstępne badania przeprowadzone na University of Pennsylvania wskazują, że prosty suplement diety może wspomóc terapię przeciwnowotworową CAR T. Uzyskane wyniki muszą zostać jeszcze potwierdzone w czasie badań klinicznych, jednak dane, zaprezentowane podczas 66th American Society of Hematology (ASH) Annual Meeting and Exposition wskazują, że naukowcy mogli wpaść na ślad ekonomicznej strategii wzmocnienia skutków terapii CAR T.
![Kuskuslicencja: Creative Commons](/media/lib/3/1173264823_849238-01e66210a903f87f875bbd5e9958b51d.jpeg)
Jedz mniej, a pożyjesz dłużej
7 marca 2007, 10:47Ludzie, którzy jedzą mniej, skuteczniej przetwarzają pokarm na energię, co może się przyczyniać do wydłużenia życia.
![© cheeky needlelicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200571074_784758-07bff43307f1a005b54cedf595f72b29.jpeg)
Które lepsze: długie czy idealnie proporcjonalne?
17 stycznia 2008, 11:49Dr Bogusław Pawłowski, antropolog z Uniwersytetu Wrocławskiego, prowadził badania nad wpływem długości nóg na postrzeganie atrakcyjności kobiet i mężczyzn. Okazuje się, że nie zawsze dłuższe znaczy lepsze, ponieważ za długie kończyny nie dodawały uroku swoim posiadaczom.
![](/media/lib/42/pacha-b3d72219d8b1dd6be157678885c31a2a.jpg)
Ser kontra cebula
29 stycznia 2009, 10:44Firmenich, genewska firma specjalizująca się w badaniach nad zapachami i smakami dla przemysłów spożywczego oraz kosmetycznego, rozszyfrowała główne nuty zapachowe potu mężczyzn i kobiet. Wg szefa zespołu badawczego Christiana Starkenmanna, u panów przeważa woń sera, a u pań cebuli lub grejpfruta (Chemical Senses).
![](/media/lib/57/siwienie2-8d0c6e5660196f7117aae6c57529d4b9.jpg)
Siwienie zależne od genów, nie od stresu
1 grudnia 2009, 11:30W przypadku kobiet siwienie jest związane raczej z genami niż z trybem życia, np. doświadczanym stresem czy dietą (PLoS ONE).
![](/media/lib/45/woda-2c4d9b2a10ba2949a92d67f8e05f88b4.jpg)
Odchudzanie z wodą przed jedzeniem
24 sierpnia 2010, 10:48Picie wody przed posiłkami może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów – twierdzą naukowcy z Virginia Tech, którzy zaprezentowali wyniki swoich badań na konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego w Bostonie.